BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

 

«Valea Tismanei în pregătire pentru bâlciul de la 15 august!»

 

Proiectul liberalilor privind curăţenia oraşului
Proiectul de Hotărâre a trecut cu 10 voturi pentru, două voturi contra şi trei abţineri.

Din păcate, multe prevederi au fost blocate de consilierii care au fost contra.

Iar „comercianţii”, încă mai blochează trotuarele din centru cu marfa „second hand” întinsă pe jos.

Culmea, comisia economică după ce votase prima dată, reuşeşte să reintroducă

proiectul pentru şedinţa din luna septembrie.

Argument pentru reintroducere: proiectul nu a fost semnat şi de către comisia dânşilor.

Profitând de necunoaşterea legii 215, cei mai mulţi s-au lăsat păcăliţi şi au fost de acord cu reluarea.

S-a introdus în acest fel, la Tismana, o premieră mondială în cutumele votului:

„ştiţi eu am votat pentru proiect, dar ar fi bine să mai votăm odată la şedinţa următoare!”

 


CONSILIUL LOCAL AL ORAŞULUI TISMANA

Comisia pentru învăţământ, sănătate şi familie,

activităţi social-culturale, protecţie copii, turism, tineret şi sport

ORAŞUL TISMANA, JUDEŢUL GORJ

 

 

Proiect de Hotărâre privind reamenajarea

 vechilor zone de agrement de-a lungul cursului râului Tismana, amenajarea altor zone noi de agrement şi spaţii de campare, conservarea sau recondiţionarea vechilor fântâni

 

 

 

Temeiul demarării proiectului

 

Consiliul Local al oraşului Tismana, a aprobat în şedinţa lunii iunie 05, propunerile comisiei noastre privind introducerea în ordinea de zi a  Consiliului Local Tismana a unui Proiect de Hotărâre privind reamenajarea vechilor zone de agrement de-a lungul cursului râului Tismana

Se propunea atunci înfiinţarea un consorţiu alcătuit din toţi factorii implicaţi pentru elaborarea unui proiect care va înaintat unui finanţator, respectiv, Asociaţia Română de Dezvoltare Comunitară care a finanţat reabilitarea Căminului Cultural Topeşti, cu care era preconizată o întâlnire în luna iulie 2005 la Topeşti, pentru a identifica proiectele de dezvoltare din zonă.

Consiliul Local al oraşului Tismana decidea că un Proiect de Hotărâre vizând obiectivele propunerilor prezentate, va fi acceptat a fi înscris pe ordinea de zi a viitoarelor sale şedinţe.

Deoarece lucrările la proiectul în derulare la Topeşti nu sunt încă terminate iar finanţatorul nu începe un proiect nou până când cel în curs nu este gata, comisia a decis demararea unei faze preliminare. Această fază preliminară este determinată de apropierea datei de 15 august, când va avea loc festivalul dansului, cântecului şi jocului popular de la Tismana.

 

Caracterul voluntar al  proiectului

 

Acţiunile întreprinse vor avea un caracter profund civic, gospodăresc.

Primăria Tismana nu doreşte să se substituie vechiului Sfat Popular din epoca ceauşistă. Ea nu va  abuza de prerogativele legii, dând ordine şi aplicând amenzi. Pentru aspectul total ne gospodăresc de pe Valea Tismanei, primăria împreună cu instituţiile pentru controlul sanitar şi protecţia consumatorului ar putea  trece la amenzi drastice, date Ocolului Silvic, Taberei de Pionieri, Hidroconstrucţia şi altor instituţii.

Proiectul de Hotărâre are menirea însă de a sensibiliza aceste instituţii asupra faptului că mediul natural trebuie păstrat curat şi de el depinde sănătatea noastră a tuturor. Ele trebuie să ia Proiectul de Hotărâre ca un model, care poate fi adaptat cu plus sau minus de acţiuni, în funcţie de posibilităţile proprii.

Important este ca toate instituţiile  oraşului şi mai ales cele de pe Valea Tismanei  să vegheze ca acest spaţiu să  devină reclama Tismanei, un loc  vizitat cu plăcere. Nu trebuie să lăsăm ca Valea Tismanei să devină propice dezvoltării de coloniilor de ţânţari şi a altor insecte din cauza bălăriilor, a băltirilor  şi aruncării gunoaielor la întâmplare.

Caracterul voluntar al proiectului, ca opţiune a comisiei, nu va împiedica totuşi  executivul să intervină aplicând amenzi contravenţionale dacă este cazul, spre exemplu, în cazul semnalării unui focar de infecţie.

  

 

Factori implicaţi.

 

În acest proiect comun vor fi implicate:

-          Primăria Tismana;

-          SC Tismana SA

-          Ocolul Silvic Tismana;

-          Fundaţia Tismana;

-          Mănăstirea Tismana;

-          Hidroconstrucţia SA

-          Alte instituţii şi ONG-uri care au în Statut probleme de mediu

 

Scopul proiectului

 

Amenajarea zonei de campare şi agrement „Coada Lacului”

Protejarea parcului „Fântâna Chihaia”

Amenajarea zonei Parcare Mănăstire – Tabăra „Gura Plaiului”

Reamenajarea potecilor de promenadă de pe Valea Tismanei

Amenajarea unor zone de campare.

 

 

Descrierea proiectului

 

Amenajarea zonei de campare şi agrement „Coada Lacului”

 

Zona verde din spatele Pieţei va fi curăţată de gunoaie, potecile lărgite prin săpare şi redistribuite geometric pentru a se planta straturi ornamentale din flori vizibile din centru.

Coborârea pe „vechiul drum” spre lac va fi curăţită de gunoaie, tufele de arin şi arbuştii tăiaţi, iarba cosită. Se vor amplasa câteva bănci de odihnă şi contemplare a lacului.

Zona verde spre „Coada Lacului”  se va amenaja ca loc de campare pentru corturile turiştilor. Zona se va delimita cu var şi va fi semnalată prin tăbliţe indicatoare.

Se vor împrumuta pentru întreaga lună august, două WC-uri ecologice de la Primăria Tg-Jiu care vor fi amplasate în piaţă.

 Cetăţenii întregului oraş, cu urgenţă în zona din centru, vor fi anunţaţi pentru a-şi amenaja spaţiile verzi de lângă trotuare şi a-şi face şanţurile.

Va fi interzis comerţul pe trotuar mai ales în zona centru, unde la piaţă este destul loc.  Interzicerea intră în aplicare începând de luni 1 august. De sancţiuni răspund inspectorii primăriei şi poliţia.

 

Protejarea parcului „Fântâna Chihaia”

 

Ocolul Silvic Tismana va îngrădi accesul căruţelor pentru a încărca sigă din zona fostului parc Chihaia. Se vor instala tăbliţe de avertizare prin care cetăţenii sunt somaţi să nu distrugă această zonă specială. Pe tăbliţă se va înscrie şi cuantumul amenzii.

Zona izvoarelor va fi îngrădită cu sârmă ghimpată evitându-se poluarea izvoarelor şi înecul căprioarelor, pentru care va fi păstrat un singur izvor, cu debit adecvat.

Se va curăţa şi repara conducta care venea la vechiul bazin de captare al Artei Casnice. În faţa acestuia, dea-lungul şoselei din faţa Ocolului Silvic se va amenaja un spaţiu de odihnă cu masă, scaune şi câteva ţâşnitori cu apă de Chihaia. 

 

Amenajarea zonei Parcare Mănăstire – Tabăra „Gura Plaiului”

 

Zona  Parcare Mănăstire – Tabăra „Gura Plaiului se va amenaja ca un spaţiu verde pentru relaş, cu mese şi bănci pentru servirea unui sandviş, pe malul râului putând fi amplasare mici bodegi pentru servirea turiştilor cu un grătar şi băuturi răcoritoare.

Pentru aceasta Tabăra Gura Plaiului va fi somată să-şi retragă gardul pe malul stâng al râului Tismana lăsând liber terenul dintre râu şi şosea în suprafaţă de 1800 mp.

Reamintim că prin Anexa la Hotărârea Consiliului Local nr. 11/30.05.2003 se prevedea, la punctul 2, completarea inventarului primăriei cu bunurile:   

-          teren „Lângă tabăra Tismana” 2950 mp. Acest teren este astăzi revendicat de către Pau Ion

-          teren „La tabără peste apă”, 7078 mp. Acest teren este utilizat astăzi de către tabără pentru terenul sportiv, curte, pavilion şi camping.

-          teren „Teren zăvoi peste apă” , 1800 mp. Acest teren a fost împrejmuit de către tabără şi lăsat plin de bălării.

 

Terenul de 1800 mp trebuie utilizat. La umbra aninilor vor fi mutaţi toţi comercianţii. Apoi, fie că vor fi obligaţi să amenajeze acest spaţiu în contul taxei zilnice pe care ar trebui să o plătească, fie că vor plăti taxa zilnic . Decizia va aparţine Mănăstirii Tismana, spaţiul utilizat de comercianţi fiind al mănăstirii. Ea este aceea care şi-a sacrificat grădina de legume pentru a lărgi spaţiul de parcare devenit insuficient.

Dar aşa cum în centru va fi interzis comerţul pe trotuar, tot aşa va fi interzisă şi folosirea spaţiului de parcare de la mănăstire pentru amplasarea de magazine ambulante primăria punând la dispoziţie spaţiul de 1800 mp amintit mai sus. Interzicerea intră în aplicare la fel ca în centru începând de luni 1 august. De sancţiuni răspund inspectorii primăriei şi poliţia.

 

Reamenajarea potecilor de promenadă de pe Valea Tismanei

 

Potecile de promenadă de pe Valea Tismanei vor permite turiştilor de a se relaxa şi de a li se asigura puncte de belvedere în scopul de a face fotografii sau de a filma zona. Zonele din jurul Chioşcului de la Stăvilar (peste apă şi peste drum de mănăstire) şi din jurul Chioşcului lui Coşbuc trebuie curăţate de bălării, vetrele de foc pentru grătare să fie amenajate în apropierea apei - din cărămizi sau pietre - cu semnalarea faptului că se interzice focul în alte locuri decât cele amenajate.

Ocolul Silvic va face tăieri de igienă în zona Chioşcului de la Stăvilar – Tabăra pentru elevi, dea-lungul vechii poteci, pentru a se permite puncte de belvedere spre mănăstire, pentru contemplare şi executarea de foto amintiri.

Fântâna Basarabilor va fi curăţată iar plăcile comemorative reabilitate cu sprijinul logistic al muzeului judeţean şi execuţia practică a recondiţionării, prin grija Fundaţiei Tismana.

 

Amenajarea unor zone de campare.

 

Pentru a evita parcările haotice ale autovehiculelor şi instalarea corturilor după inspiraţii de moment dăunătoare mediului,  pe Valea Tismanei se vor amenaja spaţii de campare:

-La Chioşcul lui Coşbuc

-La Cascadă

-La bifurcaţia Cioclovina-Triunghi

-La intersecţia drumului Cioclovina cu poteca schitului.

 

Spaţiile de campare trebuie semnalate corespunzător, cu avertismente asupra riscului folosirii focului deschis, asupra respectării altor reguli impuse de către conducerea Ocolului Silvic  privitoare la ocrotirea pădurii.

Locul de amplasare a corturilor va fi curăţit de bălării, locurile pentru fumat se vor alege corespunzător, cu avertizările necesare. Se vor trasa, poteci de acces dea-lungul acestora plantându-se brazi. Locurile de campare pot fi date şi în custodie  unor întreprinzători particulari, deţinători de corturi şi alte materiale sportive, care se pot închiria cu ora sau cu ziua.

 

Asigurarea fondurilor

 

Pentru aceste minime amenajări din luna august, lună de plin sezon turistic pentru Tismana, nu sunt necesare decât fondurile deja prevăzute, atât la primărie cât şi la instituţii, pentru astfel de cazuri.

Mai este necesară hotărârea şi spiritul civic, al tuturor factorilor implicaţi, de a lua ca model simţul civic şi practic al acestui Proiect de Hotărâre iar dacă n-au acţionat până acum din proprie iniţiativă să se implice.

Cum a făcut-o, spre exemplu, Mănăstirea Tismana, care a plătit oameni pentru a aduna hârtiile şi ambalajele din plastic de pe Valea Tismanei.

 

 

 

 

Dispoziţii finale

 

Prezentul Proiect de Hotărâre va fi completat cu măsurile organizatorice luate de executiv cu prilejul festivalului de la 15 august.

Dacă Consiliul Local al oraşului Tismana va decide aprobarea prezentului Proiect de Hotărâre, atunci acesta va fi multiplicat şi distribuit tuturor factorilor implicaţi.

Persoanele vizate să aplice amenzi, politia comunitară, instituţiile pentru controlul sanitar şi protecţia consumatorului vor duce la îndeplinire sarcinile lor, reieşite din prezentul  Proiect de Hotărâre.

 

 

 

 

 

 

 

Preşedintele comisiei,

Prof. Nicolae N. Tomoniu

 

Membri,             .

Brânzan Nicolae

Răuţ Ion

Slivilescu Ana

                                                                          

                                                                                                         

 

 

 

Înapoi

 

 

 

pix



PNL   TNL   ACTUALITATEA   UTILE   OPINII   WEEK-END   SPECIAL  Prima pagină

liberalii :  contact

© Liberalii Tismanei – 2005